вівторок, 14 січня 2020 р.

Кейс-технологія в початковій школі




Н.А.Романович
Практичні прийоми

Кейс-урок  "Що росте на полі?"

Розділ: Науки, природа та людина
Рівень (клас): 1-4
Тема: Природознавство
Мета: Ознайомити учнів з польовими культурами, сферами їх використання та лікарськими властивостями, виховувати любов до природи, бережливе ставлення до неї, повагу до праці людей, інтерес до пізнання природи.


Яка інформація мене тут чекає?

·         Які рослини ростуть на полі?
·         Чим лікувати ангіну?
·         Чи можна вживати в їжу технічні культури?
·         Як застосовував олію Гіппократ?
·         Як зробити справжній попкорн в домашніх умовах?
·         Що означає малювати олією?
·         Чому збереглися єгипетські мумії?
5 розгорток з предметів, явищ та практик:
·         Технології
·         Мистецтво

- Кожен з вас народився та виріс у селі! Чим переважно там займаються люди?
Люди у селі займаються сільським господарством: розводять домашніх тварин, вирощують культурні рослини, щоб забезпечити промисловість — сировиною, а наше населення — продуктами харчування.
-А чи були ви на полі? З чим можна порівняти безкраї лани, на яких, ніби морські хвилі, колишуться хліба? Спробуйте описати поле. Пригадайте, які рослини ви там бачили? Що роблять люди на полях? Які машини використовують для обробітку грунту? Розкажіть.
Природознавство

Що таке поле? Поле — це площа землі, де вирощують культурні рослини, там ростуть дикі рослини, а ще — це місце, де живе безліч різних тварин. На полі робота не припиняється та "кипить" цілий рік: зимою затримують сніги та удобрюють ґрунти, весною — сіють, влітку — вже збирають урожай, восени — орють землю та сіють озимину.
Рослини, що ростуть на полі, називаються польовими культурами. Давайте вгадаємо деякі з них.
Ноги на полі,
Середина на дворі,
Голова на столі
(Пшениця)

Що то за твір, що не чоловік, не звір, а має вуса?
(Ячмінь)
Що росте без колосу? (Гречка)
Хоч зубів багато маю,
Та нікого не кусаю.
Сама свиням і коровам    Я на зуби потрапляю (Кукурудза)

Хто ховає під кущі
Наші супи та борщі?
(Картопля)

Існує 4 групи польових культур: зернові, технічні, кормові, баштанні. слайд
 
Вирощування зернових рослин — головна галузь землеробства в Україні. Основною зерновою рослиною вважають озиму та яру пшеницю. А чи знаєте ви, чим вони відрізняються? Озиму пшеницю сіють восени, а яру — навесні. Пшениця краще родить на чорноземних ґрунтах. «Хліб-дар божий», — каже український народ про хліб і з шанобливістю ставиться до цього дару, який рятує від голоду. Хліб дає нашому організму білки, вуглеводи та багато елементів, які необхідні для роботи мозку. Від хліба людина бере багато своєї енергії та ніщо в житті людині не замінить хліб. З пшеничного борошна печуть різні здобні булки, батони, калачі, кекси, білий хліб.
Зернові культури:  (розгляд гербарію «Зернові культури») пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, кукурудза, рис, горох, квасоля, соя, сочевиця, нут, боби, гречка 
Питання:     Чим відрізняється жито від пшениці?
Овес та ячмінь також мають велике продовольче значення. 
Кукурудза любить світло та тепло. Гарний врожай виросте тільки на чорноземі із достатньою кількістю вологи. Слайд 6
Рис полюбляє тепло та вологу, тому його вирощують на півдні України.
Технічні рослини — це ті рослини, що переробляють на заводах. На заводах з картоплі виготовляють крохмаль, із насіння соняшника — олію, а з коренеплодів буряків — цукор, із стебел льону — тканину.
До групи технічних культур належать соняшник, льон, цукрові буряки, кормові буряки, морква, картопля, бруква, ріпак, гірчиця, мак, кунжут, арахіс, коріандр, кмин, м'ята, шавлія, троянда ефіроолійна, фенхель, аніс, цикорій, хміль, тютюн.


Найбільші площі серед технічних культур в Україні займають соняшник і цукровий буряк. Соняшник займає близько 70% усіх технічних культур. Цукрові буряки вирощують у лісостепу і на півночі степової зони 
Питання:      Чому соняшник називають «квіткою сонця»? слайд 7

До кормових культур входять конюшина, ріпак, буряки, морква, бруква, земляна груша, редька.
До групи баштанних належать кавуни, дині, гарбузи, кабачки та ін. Слайд8
 
Завдання:
1.     Розгляньте схему та запишіть назви польових культур, що зображені на малюнках. Слайд 9
Основи здоров’я
Читання вірша 
Бесіда з учнями
Ви прослухали вірш. Про що ці рядки? Про які рослини іде мова у цьому вірші? Як називаються рослини, які мають лікувальні властивості? Які з цих рослин ви бачили або користувалися? Яка з цих рослин лікує ангіну?слайд 10
Завдання: підкреслити у вірші ті лікарські рослини, які є на слайді
Питання:    Які ви знаєте інші лікарські рослини? Які з них ростуть на полі?

Олійні культури та їх цілющі властивості. 
Рослинну олію виробляють з насіння олійних культур.
Всі рослинні олії —  унікальні та цілющі! В Україні на столі завжди була олія: і в звичайні дні, і в піст, і в свята! Найкращі страви готували саме з нею та застосовували проти різних хвороб. 
Лляна олія — особлива та найбільш корисна рослинна олія.  Вона містить важливі  речовини, вітаміни та ненасичені жирні кислоти, добре впливає на мозок та нервову систему, покращує стан шкіри, допомагає боротися з бактеріями та вірусами, лікує хронічні хвороби. Ще великий Гіппократ — давньогрецький цілитель та лікар, що увійшов у історію як "батько медицини", застосовував її: знімав біль, лікував шлунок, рани та опіки. А ще у Стародавньому Єгипті, який славився чудовою косметикою, жінки готували з лляної олії різні мазі та креми.
Пам'ятайте: готувати їжу на лляній олії не можна! Замість користі вона може нашкодити! Виявляється, що при нагріванні в олії гине все корисне.  
Гарбузова олія. Отримують з насіння мускатного і звичайного сортів методом холодного віджиму, що дозволяє в повному складі зберегти всі наявні в ній вітаміни. Уявіть собі, щоб отримати 1л гарбузової олії знадобиться близько 35 гарбузів. Двохсотграмова пляшечка гарбузової олії у середньовічній Європі коштувала однаково з ціною золотої каблучки! Вся справа в тому, що в ті часи олія з насіння гарбуза вважалася універсальними ліками, тому ця вартість вважалася високою. Регулярне вживання гарбузової олії зміцнює імунітет, стимулює обмін речовин, допомагає схуднути. Гарбузову олію рекомендується додавати до салатів та теплих каш. А ще вона має унікальну властивість: якщо на неї подивитися зверху — вона буде темно-червоною, а якщо збоку — темно-зеленою.


Соняшникова олія. Виробляється з насіння соняшнику, застосовується в харчуванні і як ефективний лікарський засіб. Допомагає при головних болях, запаленнях, ревматизмі, атеросклерозі, хронічних захворюваннях шлунку, серця, легенів, печінки, кашлі і ранах. 
Кукурудзяна олія. Вона має багато цінних речовин і корисних жирних кислот та вітамінів. Олію з кукурудзяного насіння застосовують зовнішньо: при ударах, шкірних захворюваннях, переломах та опіках.

Питання:
1. Чи знаєте ви, з яких ще рослин людина отримує олію? макова
Технології

А яка олія є у вас вдома? На якій олії смажать яєчню?
Ще в третьому тисячолітті до нашої ери квітка соняшника була культом для північноамериканських індіанців. Насіння його їли, використовували як ліки, виробляли барвники. Вже в той час індійці вміли добувати олію для приготування їжі та поклонялися священній квітці. 
А чи знаєте ви, хто вперше придумав виготовити олію з насіння соняшника?
Жив колись один чоловік на ім'я Бокарєв Данило. Прогулювався він одного дня вулицею та побачив гарну квітку. Ця квітка була незвичайною: досить велика, а всередині — насіння і звалася вона соняшник. Данило зірвав їі та почав їсти насіння. Це був дивовижний та приємний смак! Данило помітив, що насіння досить маслянисте. І тоді він подумав, а чи можливо отримати з насіння олію. Повернувся додому та засадив свій город соняшниками. А в серпні зрізав квітки, зніс у двір і "вибив" з них насіння. А для цього Данило зробив спеціальний пристрій. Пізніше Данило Бокарєв відкрив власний олійний завод.
На цьому відео ви побачите як добувається олія на сучасному виробництві.
Відео
Питання:Чим відрізняються рафінована і нерафінована олія? Як краще застосовувати ці види олій?
Людина навчилася також використовувати лляну олію в технічних цілях: спочатку це були художні олійні фарби, сьогодні — швидковисихаючі лаки, оліфи і натуральний лінолеум.

Льон та вироби з нього. Слайд 13
Тканина з льону — найдавніша! Її почали виробляти ще в Стародавній Індії, майже 9000 років тому. 
У культурі Стародавнього Єгипту льон вважався «благодіянням богів». Були часи, коли вироби з льону цінувалися вище ніж золото. Тому сьогодні льон називають українським скарбом.
А чи знаєте ви, що з лляної тканини виготовлено:
- Матеріал, в який загорнуті єгипетські мумії.
- Туринську плащаницю.
- Вітрила для човнів у греків (виявляється, що вологий льон стає ще цупкішим).
- Медичні пов'язки воєнних років рятували поранених від зараження. 
В сучасному світі зростає цікавість до виробів з льону. Лляні волокна чудово "дихають", тобто пропускають повітря і навіть захищають від радіації. Ця властивість назвала льон «природнім кондиціонером». Унікальність льону в тому, що з нього однаково можна робити і найтонше полотно, і міцну парусину для брезенту, пожежні рукави та навіть канати.
І сьогодні речі з лляних тканин все більше популярні. Лляна тканина чудова для літнього одягу, блузок, сорочок, платтів.
А чи знаєте ви, як виготовляють лляну тканину?
Відео
Питання:
Які ви знаєте інші рослини, з яких виготовляють тканини? бавовна
Завдання:
З’ясуйте, як використовуються інші технічні культури у виробництві? Цукровий буряк, хміль

Розв’яжіть задачу
Щоб отримати 8 кг цукру, використали 56 кг цукрових буряків. Скільки кілограмів цукрових буряків потрібно для виготовлення 1 кг цукру



Мистецтво

А ви мріяли коли-небудь написати красиву картину, яку можна зберегти, повісити на стінку або подарувати? Що ви хочете намалювати на цій картині? 
Що робить художник? Правильно: пише, малює, творить. На чому він це робить? Хоча це може бути що завгодно, але найчастіше на полотні (льон, іноді бавовна, коноплі).
Чим він це робить? Пензлі та фарби, хоча і це теж може бути що завгодно.
Саме використання міцної, найчастіше лляної тканини і фарб, для яких основою є деякі рослинні масла, дозволяють нам захоплюватися шедеврами, написаними відомими художниками багато століть назад. 
Льон — унікальна рослина за кількістю сфер його застосування
1. Тканина — екологічно чиста, при цьому дуже міцна, найширший спектр використання, художники особливо цінують лляне полотно.
2. Масло — екологічно чисте і, головне, вкрай корисне (від медицини до картини). Фарби на органічній олії здатні добре сохнути і утворювати тривалі плівки на поверхні.
В олійних фарбах використовуються: олія волоських горіхів, лляна олія, макова олія, олія з конопляного насіння.
Завдання: слайд 15
Розгляньте картини художників, що виконані олією. Що ви відчуваєте, коли дивитесь на них? Як ви думаєте, які емоції переживав автор, коли писав свою картину?
Ксенія Дубініна «Соняшникове поле»
 «Лавандове поле»

Праця (Кулінарія)
Давайте подумаємо, які ви знаєте страви, де застосовується рослинна олія?
А чи любите ви готувати? Сьогодні ми спробуємо себе в кулінарній справі. Ми приготуємо просту, але улюблену для вас страву — смачний салат.
Що нам для цього знадобиться? (соняшникова олія, помідори, огірки, цибуля, ніж, дошка). Які ще інгредієнти можна додати до салату?
Що будемо робити для приготування салату? Нарізаємо овочі, кладемо в тарілку. А як ви вважаєте, що не вистачає в нашому салаті для смаку? Правильно — це сіль та олія. Перед вами — пляшка прекрасної соняшникової олії. Як можна описати олію? (Вона прозора, тягуча, в'язка). Давайте понюхаємо її. Опишіть цей запах! Додаємо олію, перемішуємо, салат готовий. Всім смачного!
А що виготовляють із кукурудзи, крім олії та муки? Ну, звичайно, це попкорн! Виявляється, ми можемо зробити попкорн в домашніх умовах. Для цього нам потрібно: кукурудза, сіль та мікрохвильовка. Подробиці на відео:
Питання: Які страви ви знаєте, в яких використовується олія? Назвіть улюблені страви, які готуються з рослин, що ростуть на полі?


Можливе домашнє завдання :Знайти інформацію про польові рослини, які використовуються для заварювання чаю. Дізнатися способи заготівлі цих рослин. Спробувати знайти їх у полі та засушити.

Немає коментарів:

Дописати коментар